Подвиг рутини

  • 129

 

Фото без опису
 

Коли в голові сидять важкі тривожні думки, виконання щоденних дій, які раніше були майже автоматичними, потребує більше енергії. Або бажання. Або напруги.

Дія, якщо вона все-таки відбувається через необхідність, виконується крізь в'язку, як кисіль, завісу. Але саме безперервність життя є важливим чинником, що, окрім резильєнтності, сприяє відновленню після травми.

Елементарне виконання щоденних рутинних дій стає тією «милицею», на яку можна спертися. Звичайна чистка зубів, приготування їжі, прання, закупка продуктів чи відвідування перукаря – відновлення усталеного ритму життя сприяє його безперервності.

Виділяють такі види безперервності:

• когнітивна (відновлення здатності логічно мислити та визначати причинно-наслідкові зв'язки, відновлення почуття контролю над ситуацією);

• функціональна (відновлення соціальних ролей і обов'язків людини – виконування функцій батьків, подружжя, турбота про близьких);

• соціальна (відновлення приналежності до певних груп: сім'я, друзі, колеги, сусіди);

• емоційна (відновлення звичних способів, якими людина себе емоційно виражає);

• психофізіологічна (відновлення уявлень про власне тіло, піклування про зовнішній вигляд та здоров’я).

 

За матеріалами посібника Н.Макієнко, О.Гершанов "Шлях до зцілення: основи роботи з наслідками травматичних подій"  

 

Щоб отримати безкоштовну психологічну або психотерапевтичну допомогу, заповніть заявку: https://shorturl.at/lzU57

Якщо виникнуть якісь додаткові питання щодо процедури реєстрації, можна написати в телеграм на номер +38067-594-94-46. Графік роботи: з 9.00 до 18.00 з понеділка по п’ятницю.

Програма «Травма-фокусована психологічна та психотерапевтична допомога постраждалим від російської військової агресії в Україні» реалізовується БО "Центр психічного здоров'я і травматерапії "Інтеграція" в рамках проекту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.