В інтернатних закладах знаходяться тисячі дітей. Тому завжди існує потреба у постійному збільшенні кількості підготовлених людей, які прагнуть піклуватися про вразливих дітей.

  • 43

Фото без опису

В інтернатних закладах знаходяться тисячі дітей. Тому завжди існує потреба у постійному збільшенні кількості підготовлених людей, які прагнуть піклуватися про вразливих дітей.

Ми не раз чули від людей, які розглядають можливість стати патронатними вихователями, що вони бояться невідомості. Думки на кшталт «Чи впораємося ми?» або «А що, якщо ми занадто прив’яжемося?» лякають людей та інколи відвертають від цього складного, але у той самий час й захоплюючого кроку, — стати патронатними вихователями.

Звичайно, є багато факторів, які впливають на те, чи ви можете взяти на себе відповідальність та виконати роль тимчасових батьків. Але головний — це те, що треба мати особливе покликання і невичерпну безумовну любов до дітей.

Причин «Чому варто стати патронатним вихователем» є безліч, але ми виокремили 4 важливих, про які варто задуматися:

1. Патронатне виховання є місією.
Ви колись думали про місіонерську поїздку? Але робота, сім’я чи інші чинники не дозволили цього? Якщо так, поміркуйте про те, щоб стати патронатним вихователем. У вас є можливість допомогти «Одному з найменших братів Христа» (Матвія 25:40).
Потрапляючи в інтернатний заклад, діти зазнають жорстокого поводження і насильства. Вони відчувають себе одинокими, покинутими та стикаються з величезними перешкодами після того, як покидають

цю систему. Стати патронатними батьками — це не допустити потрапляння дітей в подібні умови.

2. Вплив на сімʼю. Одним із ключових чинників у запобіганні потрапляння дітей в інтернат є системна робота великої кількості фахівців у сфері захисту дітей. 
Роль патронатного вихователя — одна з найважливіших у цій системі. Вони можуть дбати про дітей, паралельно підтримуючи контакт з їхніми біологічними батьками, якщо ті працюють над створенням безпечного простору для повернення своїх дітей у сімʼю.

3. Патронатне виховання змінює покоління.
Якщо ви колись думали: «Я не можу допомогти їм усім, але, можливо, я зможу допомогти хоч одній вразливій дитині», подивіться на патронатне виховання з іншої сторони. У ваших руках є можливість вплинути на долю цілого покоління.
Після перебування у здоровому сімейному середовищі, діти можуть відчути, як це — жити у безпечних, стабільних та вільних від насильства сімʼях. Патронатні вихователі можуть запобігти подальшому травмуванню дітей, які потрапили у складні життєві обставини або постраждали від жорстокого поводження. І, можливо, після перебування в патронатній сімʼї, а не в інтернаті, діти будуть рости з баченням того, що таке здорова та благополучна родина.

4. Уроки, вивчені через патронатне виховання,застосовуються до різних життєвих ситуацій. Знову й знову люди, які пройшли цей шлях, переусвідомлюють те, що насправді відбувається у їхніх громадах. Вони вчаться емпатично відноситися до інших і розуміти те, що у кожного є своя історія. Як патронатний вихователь, ви починаєте бачити більшу картинку того, як ваш власний досвід може впливати на соціум та формувати світ навколо вас.