СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА БАГАТОДІТНИМ РОДИНАМ

  • 17

Фото без опису

СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА БАГАТОДІТНИМ РОДИНАМ

Переважна більшість багатодітних родин – це приклад безмежної любові до дітей, розуміння та підтримки. Багатодітні сім'ї завжди потребували додаткової уваги та підтримки як збоку громадськості, так і з боку держави, оскільки постійно стикаються з різними викликами та питаннями, які під час воєнного стану є особливо актуальними. Ці питання, здебільшого, торкаються фінансових труднощів, доступу до належної освіти та медичної допомоги. Це стосується і підтримки батьківського виховання, забезпечення належних потреб дітей, гармонійного розвитку кожної з них та вирішення пов’язаних з цим проблем, які постають через зростання кількості дітей у сім'ї, що потребує додаткової підтримки держави. 

Для покращення матеріального стану багатодітних сімей та забезпечення належних умов для виховання дітей держава передбачає 👉 щомісячну допомогу на дітей, які виховуються в багатодітних родинах.

ЯКА СІМ’Я ВВАЖАЄТЬСЯ БАГАТОДІТНОЮ⁉️
Багатодітна сім’я це:
🔰 сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебувають у зареєстрованому шлюбі, разом проживають та виховують трьох і більше дітей, у тому числі дітей кожного з подружжя;
🔰 один батько/одна мати, який/яка проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

До складу багатодітної сім’ї також включаються повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах

загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

ХТО МАЄ ПРАВО НА ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПОМОГИ⁉️
Право на призначення допомоги надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною.

КОМУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДОПОМОГА⁉️
Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину. 

‼️ У разі, коли в сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО НАДАТИ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПОМОГИ⁉️
▪️ заява одного з батьків, з яким постійно

проживає дитина (за формою Мінсоцполітики);
▪️ копія посвідчення батьків багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу). У разі досягнення дитиною з багатодітної сім’ї шестирічного віку подається посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу);
▪️ копії свідоцтв про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналу).
‼️ Документи, необхідні для призначення допомоги, подаються заявником особисто.

ДО ВІДОМА🔔
У разі неможливості подання посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї 👉 подається довідка багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, видана структурним підрозділом районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради.

КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ ЗВЕРНУТИСЬ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ⁉️
Офлайн
✍️ до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем фактичного проживання.
✍️ до Відділу соціального захисту територіальної громади за місцем фактичного проживання.
Онлайн
📲 через Портал Дія в рамках комплексної послуги «єМалятко». 

В ЯКОМУ РОЗМІРІ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДОПОМОГА⁉️
Допомога призначається у розмірі 2100,00 грн.

З ЯКОГО ЧАСУ ТА НА ЯКИЙ ТЕРМІН ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДОПОМОГА⁉️
Допомога призначається з місяця, в якому

було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно.

ВАЖЛИВО🔔
Виплата допомоги поновлюється у разі продовження строку дії посвідчень або довідки багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї (якщо діти або особи віком від 18 до 23 років навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти) за умови, що період між припиненням виплати допомоги та зверненням за продовженням її виплати не перевищує чотирьох місяців.

ЯКІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ ДОПОМОГИ⁉️
🟥 позбавлення отримувача допомогибатьківських прав;
🟥 нецільове використання коштів і незабезпечення створення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
🟥 відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення його батьківських прав;
🟥 влаштування дитини на повне державне утримання;
🟥 зарахування дитини на цілодобове перебування (від чотирьох ночівель на тиждень) до інтернату (пансіону) закладу загальної середньої освіти (за винятком спеціальних закладів освіти, закладів освіти III ступеня, ліцеїв, що забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти, та випадків, коли батьки сплачують повну вартість утримання дитини в закладі);

🟥 перебування отримувача допомоги в місцях позбавлення волі за рішенням суду;
🟥 втрата статусу багатодітної сім’ї;
🟥 подання отримувачем допомоги заяви про припинення виплати допомоги;
🟥 смерть дитини;
🟥 смерть отримувача допомоги.
‼️ Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини.

ВАЖЛИВО🔔
У разі зміни місця проживання отримувача допомоги виплата її продовжується органом соціального захисту населення за новим місцем проживання ‼️ з місяця звернення до органу соціального захисту населення за новим місцем проживання.