Вакцинація проти ВПЛ (вірусу папіломи людини)

  • 26

Вакцинація проти ВПЛ (вірусу папіломи людини)

Вакцинація проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) захищає в першу чергу від раку шийки матки. А також від інших онкозахворювань слизових оболонок жінок і чоловіків. Щепленння проти ВПЛ запроваджене у світову практику з 2006 року.
Чому вакцинація від ВПЛ – це так важливо
Нині вірус папіломи людини – це найбільш поширена інфекція, що передається статевим шляхом у дорослих. Деякі різновиди ВПЛ викликають дисплазію, рак шийки матки, члена, горла та ануса, а також інші рідкісні форми раку. В цей час існують два різновиди профілактичної вакцини – Гардасил і Церварикс.
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) включила вакцинацію від ВПЛ в обов'язковий мінімум з 10 інфекцій, зі щеплення кампанія проти яких повинна проводитися безкоштовно і повсюдно. Але в Україні ця вакцина не включена в Національний календар щеплень. Зробити її можна самостійно.
Коли і як проводиться вакцинація від папіломавірусу
Вакцина від ВПЛ виконує профілактичну функцію, вона не є лікувальною. Перший статевий контакт може призвести до інфікування, тому найефективніша вакцинація дітей до початку статевого життя — 9–14 років. Однак зробити щеплення можна й пізніше. Лікарі рекомендують усім пройти вакцинацію до 26 років, якщо це не було зроблено раніше, а в деяких випадках, які узгоджуються з лікарем, вона доцільна до 45 років. Людина протягом життя може заражатися різними штамами ВПЛ, тому навіть якщо вона вже сексуально активна, щеплення все ще може її захистити.
Вакцина проти ВПЛ націлена саме на онкогенні типи ВПЛ, а також захищає від деяких неонкогенних типів, які викликають більшість генітальних бородавок (гострокінцевих кондилом).
ЯК ДОВГО ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ЕФЕКТ?
Дослідження показали, що вакцина захищає від інфекції ВПЛ щонайменше 10 років, хоча експерти очікують, що захист триватиме набагато довше.
ВАЖЛИВО! Вакцинація від ВПЛ не звільняє від регулярного скринінгу шийки матки (ПАП-тест) після досягнення віку 25 років, оскільки вакцини не захищають від усіх типів ВПЛ, які можуть спричиняти рак шийки матки.
НАЙЧАСТІШІ ПИТАННЯ
Чи потрібна попередня підготовка перед вакцинацією?
Ні.
Якщо вже було інфікування ВПЛ, чи можна пройти курс вакцинації?
Можна, але ефективність вакцинації значно вища на початок статевого життя, коли ризик інфікування мінімальний.

Чи є протипоказанням для вакцинації від ВПЛ дисплазія шийки матки (зміни у ПАП-тесті) чи наявність ВПЛ в аналізі?
Ні. Є ряд досліджень, в яких показано, що у вакцинованих жінок перебіг та прояви ВПЛ-інфекції легше і швидше відбувається елімінація вірусу, ніж у не вакцинованих.

Фото без описуФото без опису