Як ми повертатимемо мігрантів і переселенців на території сходу України?

  • 45

Фото без опису

📢Як ми повертатимемо мігрантів і переселенців на території сходу України?

🇺🇦Східний Варіант випустив другий аналітичний матеріал “Люди як основний капітал відновлення або як повернути мігрантів і переселенців на території сходу України” про те, якою може бути політика української держави та суспільства, аби ефективно мотивувати конкретні групи українських мігрантів до повернення в Україну і на території сходу, зокрема.

🔹🔸У статті можна знайти відповіді на такі питання:
➖Що сприятиме і що заважатиме поверненню людей на схід України?
➖Чи прийдеться змінювати прийнятий адміністративно-територіальний устрій у
Луганській та Донецькій областях?
➖Що впливатиме на настрої ВПО та українців за кордоном щодо повернення
додому?➖Чим загрожує відсутність політики щодо повернення людей на території сходу
України?
🔹🔸Ключові факти з матеріалу:
➖За даними ООН, Україна є одним з лідерів за темпами скорочення населення. За два десятки років (з 1990 по 2022 роки) Україна втратила близько 10,7 млн людей (понад 20% населення). Повномасштабна війна різко прискорила депопуляцію населення країни: нова хвиля масової еміграції та втрати цивільних і військових від воєнних дій.
🔹🔸Станом на 1 січня 2022 року в Україні чисельність наявного населення складало 34,5 млн осіб. На кінець серпня 2022 року чисельність населення країни оцінювалось вже у 27,8 млн. Отже, за офіційними даними, з початку активної фази збройної агресії кількість населення України зменшилася на 6,7 млн осіб.Надалі значна частина біженців повернулась із-за кордону, але далеко не всі. На 2024 рік наявне населення України оцінюється в 33,4 млн осіб.
🔹🔸Від початку повномасштабних бойових дій зросла і чисельність внутрішньо переміщених осіб: на 10 травня 2022 року їх кількість перевищила 8 млн осіб. Наразі кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в країні досягає 4,9 млн осіб.
🔹🔸За розрахунками Мінекономіки, кожні 100 тисяч осіб, які не повернулися до України, зменшують обсяг прогнозованого ВВП України на 0,5%. Чисельність працездатного населення скоротиться до 10—11 млн, і навіть попри відновлення українська економіка не зможе зростати швидше, ніж на 2% на рік.
   
❗️Основні висновки та рекомендації на основі аналізу:
До сукупності умов, які визначатимуть дії українців щодо повернення і в Україну, і

на
малу батьківщину, належать наступні п’ять основних:
➖Безпекові складові виїзду і повернення;
➖Економічні складові виїзду і повернення;
➖Гуманітарні складові виїзду і повернення (робота університетів, шкіл, садочків,
медичних закладів);
➖Правові складові виїзду і повернення (політика України — політика
приймаючих країн);
➖Діяльність місцевої влади — відновлення інфраструктури, надання послуг (від комунальних до адміністративних).

Окрім того, фінансовий ресурс, який після перемоги і досягнення миру буде інвестуватись в Україну, має інвестуватись в людей, їхню безпеку, роботу, освіту, розвиток, мотивацію, соціальну підтримку

на основі напрацьованих програм відновлення та модерного розвитку громад, територій, країни. 
Автором аналітичної статті є кандидат філософських наук і доцент Донецького національного університету імені Василя Стуса Володимир Кіпень Порфирович.

➡️Стаття-https://numl.org/TFQ