20 вересня - Всесвітній день онкогінекології.

  • 10

Щороку у понад 1 мільйона жінок діагностується рак шийки матки, яєчників, ендометрію чи інші види гінекологічних онкозахворювань.

Існує п’ять основних видів гінекологічних онкозахворювань
1. Рак шийки матки
Своєчасна вакцинація проти ВПЛ та регулярний скринінг на рак шийки матки - ефективний метод запобігання цій недузі. Вакцинація проти ВПЛ рекомендована дівчатам і хлопчикам віком 9-14 років до початку статевого життя.
2. Рак яєчників
Найчастіше він вражає жінок від 50 років, але іноді трапляється і в молодших вікових категоріях.
3. Рак матки (ендометрію)
Він найчастіше зустрічається у жінок, які пережили менопаузу.
4. Рак вульви
Це - рідкісний вид гінекологічного онкозахворювання.
5. Рак піхви
На ранніх стадіях рак піхви може не мати жодних ознак. Він рідко зустрічається у жінок до 40 років.

Пам’ятайте, що регулярні візити до лікаря, своєчасні медогляди та дотримання рекомендацій щодо здорового способу життя підвищує ефективність лікування та знижує його вартість.
Крім того, профілактика гінекологічних онкозахворювань передбачає уникнення ризикованої поведінки, яка може призвести до інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкологічних захворювань.

Ми закликаємо українок не соромитися та відверто говорити з лікарем про проблеми своєї статевої сфери, проходити регулярні огляди, а також бути ознайомленими із симптомами гінекологічних онкозахворювань! Але пам’ятайте, що ці симптоми можуть виникати й з інших причин, тому єдиний спосіб пересвідчитися - звернутися до лікаря!

Фото без опису