Обережно, грип птиці!

  • 24

Грип птиці - висококонтагіозна хвороба, що здатна вразити і свійську , і дику птицю. Характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Збудник хвороби РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.

Держпродспоживслужба нагадує - для профілактики захворювання птиці власникам необхідно виконувати вимоги, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств, і вимоги до їх проектування та Ветеринарно-санітарними вимогами утримання птиці в особистих селянських господарствах, а саме:
- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами;
- притримуватись режиму «закритого» типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
- утримувати різні види птахів окремо;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати територіальний орган Держпродспоживслужби в районі про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
- не допускати сторонніх осіб в місцях утримання домашньої птиці;
- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.

З метою недопущення поширення збудника грипу птиці необхідно вжити заходи з ліквідації осередку захворювання. При виявленні перших ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, особливо у випадку масової загибелі домашньої чи дикої птиці, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем виявлення такої птиці.

Фото без опису