Як розірвати трудові договори з роботодавцем, який перебуває у зоні ведення бойових дій?

  • 11

Як розірвати трудові договори з роботодавцем, який перебуває у зоні ведення бойових дій?

У випадку, коли роботодавець (підприємство, установа, організація) фактично знаходяться в зоні ведення бойових дій, або ж на тимчасово окупованій території (не були евакуйовані), а працівник був вимушений переміститися до безпечних територій, складається ситуація за якої:

- з однієї сторони працівник не має змоги продовжувати роботу з незалежних від нього причин;
- з іншої сторони роботодавець не може забезпечити працівника роботою згідно умов трудового договору (у т. ч. забезпечити безпечні умови праці).

Таким чином внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Тобто працівнику, який бажає звільнитися та є особою працездатного віку (не є пенсіонером), достатньо звернутися до центру зайнятості із заявою, адресованою на ім’я роботодавця із проханням припинити трудовий договір.
Після цього трудовий договір вважатиметься припиненим із дати, вказаної у заяві, а працівник буде взятий на облік як безробітний.

Звертайтесь до фахівців центру зайнятості за номерами гарячих ліній 098-875-48-95, 099-491-20-86 або пройдіть за посиланням для мешканців Луганщини: http://surl.li/invaz для роботодавців та підприємців Луганщини: http://surl.li/ioarc

Надаємо підтримку з питань зайнятості:
- телеграм-канал: https://t.me/Pidtrimka_DCZ11_luhansk
- вайбер-канал: https://cutt.ly/jLaYiYrФото без опису