Верховна Рада відновила земельні торги з оренди земель с/г призначення, державну реєстрацію права оренди та удосконалила законодавство щодо охорони земель.

  • 174

Верховна Рада відновила земельні торги з оренди земель с/г призначення, державну реєстрацію права оренди та удосконалила законодавство щодо охорони земель

19 жовтня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок с/г призначення та удосконалила законодавство щодо охорони земель (реєстр. № 7636). За документ у другому читанні проголосували 246 народних депутатів.

Документом відновлені земельні торги з набуття права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Це сприятиме наповненню місцевих бюджетів, оскільки орендна плата, визначена за результатами проведення земельних торгів, є значно вищою.

Відновлено реєстрацію прав оренди земельних ділянок у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, адже наразі функціонують усі державні реєстри – як Державний земельний кадастр, так і Державний реєстр речових прав.

Водночас реєстрація права оренди земельних ділянок с/г призначення районними військовими адміністраціями у Книгах реєстрації буде відбуватись в умовах воєнного стану лише тоді, коли функціонування Державного земельного кадастру на території України призупинене.

Також надається можливість оформлення права власності на земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності громадян.

Крім того, врегульовується питання щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про якісні характеристики угідь, заходи стосовно охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель на підставі документації з землеустрою в галузі охорони земель.