Інформація про діяльність Сватівської окружної прокуратури Луганської області за 1 квартал 2023 року

  • 78

 

Внаслідок повномасштабного вторгнення Російського Федерації на територію України, вперше за кілька років збільшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких та особливо тяжких злочинів. Удвічі зріс рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення. Наведена негативна тенденція притаманна всім прифронтовим областям держави.

Абсолютну більшість облікованих злочинів становлять кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, проти життя та здоров’я особи, проти основ національної безпеки.

Прокурорами окружної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у 749 кримінальних проваджень, підслідних слідчим ГУНП України в Луганській області та у 82 кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводилось слідчими підрозділами органів безпеки.

За результатами досудового розслідування кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, а саме колабораційної діяльності, до суду спрямовано – 11 кримінальних проваджень відносно 12 осіб у скоєнні 12 кримінальних правопорушень.

З огляду на тимчасову окупацію майже всієї території області та активні бойові дії, менше виявлено латентних кримінальних правопорушень, у тому числі у сфері господарської діяльності, проти довкілля, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, а також пов’язаних з хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди.

На ефективність досудового розслідування у слідчих підрозділах органів Національної поліції в області негативно вплинули і запроваджені структурні зміни, внаслідок яких досудове розслідування кримінальних правопорушень здійснюється фактично лише слідчим управлінням ГУНП в області.

Прокурорами окружної прокуратури прийнято участь у 97 судових засіданнях.

Потребує посилення робота щодо захисту інтересів держави у бюджетній сфері як заходами представницького, так і кримінально-правового характеру з метою викриття фактів незаконного використання бюджетних коштів, виділених, насамперед, для фінансування нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану, а також відновлення зруйнованої інфраструктури.

Поряд з цим, за результатами роботи  Господарським судом Луганської області задоволено позов Сватівської окружної прокуратури в інтересах Сватівської міської військової адміністрації про розірвання договору оренди земельної ділянки та її поверненню. Рішення суду виконано в повному обсязі, договір оренди земельної ділянки скасовано, а земельна ділянка площею 64,8 га та вартістю 10780 тис. грн. повернута для подальшого розпорядження до Сватівської МВА.

Крім того, на виконання рішення суду за позовом прокуратури про стягнення надмірно сплачених коштів (надмірно сплачено ПДВ) на користь КНП «Сватівська багатопрофільна лікарня Сватівської міської ради» перераховано кошти в розмірі 10 тис. грн.

Водночас наявна можливість спрямувати зусилля на виявлення фактів перебування у власності іноземців чи осіб без громадянства успадкованих земель сільськогосподарського призначення, які всупереч вимог земельного законодавства несвоєчасного відчужено. Робота з цього напрямку триває.

У 2023 року прокурорами Сватівської окружної прокуратури Луганської області до судів Дніпропетровської області було спрямовано обвинувальні акти відносно трьох мешканців Луганщини, які підтримали дії країни-агресора та пішли на співпрацю з окупантами. Так, під час стабілізаційних заходів, проведених правоохоронцями Луганщини на деокупованій території Луганської області, було встановлено, що 54-річний чоловік закликав місцевих мешканців допомагати окупаційним «органам влади» та у присутності односельців висловлював своє схвалення приходу російських військових  та влади рф в Україну.

Крім того, під час спроби працевлаштування до органів державної влади на підконтрольній території України, було виявлено двох псевдо-працівників пенсійних фондів, які функціонували на тимчасово окупованій території Сватівського та Білокуракинського районів.

За принципової позиції прокурорів Сватівської окружної прокуратури Луганської області Павлоградським міськрайонним та Першотравенським міським судами Дніпропетровської області постановлені обвинувальні вироки відносно вищевказаних фігурантів, які набрали законної сили. Прихильнику «руського миру» з с. Невське за ч.1 ст.111-1 КК України суд призначив покарання у виді позбавленням права обіймати певні посади, пов’язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, строком на 10 років, а псевдо-посадовцям «Пенсійного фонду лнр» за ч. 2 ст.111-1 КК України суд призначив покарання у виді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування України на строк десять та дванадцять років, без конфіскації майна.

За матеріалами Сватівської окружної прокуратури Луганської області