«16 днів проти насильства»

  • 80

Фото без опису

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня міжнародна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства». Вона покликана покращити розуміння та обізнаність людей по всьому світу, і в тому числі – наших співвітчизників, про всі форми насильства та створення вільного від насильства соціального простору. Також акція проводиться задля активізації діяльності державних установ та громадських організацій, щоб об’єднати зусилля щодо захисту прав людини.
17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, але відзначатися він почав ще з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо у 1960 році. 
Загалом, 16-денний період кампанії охоплює наступні важливі дати, як:  Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, Всесвітній день інформації, Міжнародний день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день людей з інвалідністю, Міжнародний день волонтера, річниця Монреальскої різанини, коли у 1989 році 14 жінок-студенток було вбито через те, що вони були феміністками, Міжнародний день боротьби з корупцією, Міжнародний день прав людини.

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюг, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.
Під час акції «16 днів проти насильства» ми хочемо нагадати суспільству про те, що проблема домашнього насильства не просто десь собі існує, а може стосуватися кожного з нас. Через наших знайомих, друзів, сусідів або навіть чужих людей, з якими ми можемо поділитись важливою інформацією про те, як протидіяти насильству або куди звернутися по допомогу. Або ж самостійно повідомити про випадок насильства до відповідної служби допомоги.
Насамперед, важливо, що в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні є злочином. Крім того, Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для її кривдника.
Для отримання допомоги та консультацій можна зателефонувати до правоохоронних органів або в правозахисні організації.
Основні номери:
102 – Національна поліція України;
103 – швидка медична допомога;
15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства;
116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства;

116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія
0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги.