Новини від Юридичного порадника для ВПО

  • 53

Фото без опису

Відповідно до Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024 р. змін зазнав також і порядок призначення і виплати допомоги малозабезпеченим сім'ям.

Про ключові новели сьогодні детально у #Новини від Юридичного порадника для ВПО.
  
Так, з 1 березня на період воєнного стану державна соціальна допомога призначається на 6 місяців, якщо у складі сім'ї є особа працездатного віку, яка:
➡️є особою з числа ВПО і не працює або не сплатила / за неї не сплачено ЄСВ протягом періоду, за який враховуються доходи; ТА/АБО
➡️повернулася після міграції/тривалого перебування за кордоном, не перебуває на обліку як ВПО і не працює або не сплатила/за неї не сплачено ЄСВ і яка звертається за призначенням допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів після такого повернення.
☝️Зверніть увагу! Тривалим вважається перебування за кордоном не менше ніж 90 календарних днів. 

⁉️Чи може бути призначена допомога, якщо в сім'ї є кілька непрацюючих осіб?
✅Так. В такому разі ці особи повинні:
▪️ бути зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні/перебувати на обліку як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання на момент подання заяви на призначення допомоги, АБО
▪️ здійснити заходи, що сприяють їх зайнятості (наприклад, працевлаштуватися, зареєструватися підприємцем, зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні тощо) протягом 2-ох місяців з дня

призначення допомоги.
❗Важливо! Якщо особа не здійснила перелічених заходів протягом 2-ох місяців з дня призначення допомоги, або знялася з обліку в центрі зайнятості, виплата допомоги припиняється з наступного місяця.

⁉️Що ще важливо врахувати?
1️⃣Вимога щодо працевлаштування НЕ застосовується до одного отримувача допомоги з сім'ї, якщо така сім'я:
➡️проживає на територіях бойових дій і ця працездатна особа доглядає за дитиною до 14 р. або дитиною з інвалідністю до 18 р., особою з інвалідністю, або особою, старше 80 р.;
➡️проживає на території, для якої бойові дії завершені чи території, що не включена до Переліку Мінреінтеграції, але у закладах дошкільної освіти та/або закладах загальної середньої освіти, що розташовані у територіальній громаді, в якій проживає сім'я, відсутні місця або навчання повністю або частково проводиться в режимі онлайн.

2️⃣Допомога на проживання ВПО включається до середньомісячного сукупного доходу при призначенні допомоги малозабезпеченій сім'ї.

3️⃣Якщо під час отримання допомоги буде встановлено, що особи з членів сім'ї перебували за кордоном більше ніж 90 календарних днів і продовжують перебувати там на момент проведення перевірки орган соціального захисту населення повідомляє отримувачу про необхідність подання протягом 30 календарних днів підтверднихдокументів про неотримання будь-яких виплат в країнах перебування. В разі неподання таких документів в строк, розмір допомоги автоматично перераховується без урахування у складі малозабезпеченої сім'ї особи, яка виїхала.
________________________
ℹ️Більше про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Основні питання» ➡️ «Виплати/пенсія» ➡️«Соціальні виплати» ➡️«Малозабезпеченим»:
🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/
🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q
🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX
🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Інші статті

Всі статті