20-26 жовтня Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем
Свинець - важкий метал голубувато-сірого кольору, дуже пластичний, м'який. Завдяки низькій температурі плавлення (328–347°С) свинець - один з перших металів, який почала використовувати людина. Виробництво і застосування свинцю в XX столітті було високим і стабільним, таким воно лишається і сьогодні. Світовими лідерами у виробництві та використанні свинцю є Америка та Європа (35% і 33% валового об’єму відповідно). Найбільші запаси свинцевих руд знаходяться в Австралії, США, Китаї, Канаді, Казахстані та Росії. В Україні свинцево-цинкові руди видобувалися з XVIII століття на Трускавецькому родовищі (Передкарпатський прогин). У XIX - на початку XX століть розроблялися Нагольницьке і Нагольно-Тарасівське родовища на Донбасі та Рахівське родовище в Карпатах. Нині руди свинцю в Україні не видобуваються.
З метою недопущення отруєння свинцем пропонуємо дотримуватися наступних основних профілактичних заходів:
-здійснювати купівлю продуктів харчування тільки у постачальників (продавців), які перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю), особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю і т.ін.);
-не збирати фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств, військових баз, у т.ч. довгий час не працюючих;
-не проводити багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом і т.ін.) біля автодоріг з високою щільністю руху, навіть якщо моніторингові дослідження непоказують перевищення граничнодопустимої концентрації свинцю у повітрі, грунті. Віддавайте перевагу парковим зонам, пляжам;
- не відкривати вікна, якщо вони виходять на автодороги з значною щільністю руху, у час пік. Краще, придбати кондиціонери з функцією очищення повітря в квартирі, відгороджуйтесь від автомагістралей, автодоріг зеленими насадженнями (дерева, кущі, тощо);
- користуватися респіраторами при роботі з товарами з значною концентрацією свинцю (наприклад, масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори та. ін.);
- дотримуватись правил особистої гігієни (не споживати їжу в цеху, після роботи приймати душ, змінювати робочій одяг), харчуватися повноцінно;
- використовувати в додатковому харчуванні продукти, які містять пектинові речовини (наприклад, яблука, соки) та ніякому разі молоко та молочні продукти.